Proč mají jména?

    Posted in : Zábava:
  • On : Čvn 12, 2019

Do roku 1950, se vichřice a hurikány odlišovali podle roku a řadili se podle toho, kdy se objevili toho roku. Během let, kdy se stalo i to, že byly dvě tropické bouře ve stejném čase, jen na jiných místech, se zjistilo, že dávat krátká, jednoduchá jména, která se dají dobře zapamatovat, je lepším způsobem, jak je odlišovat. Když mají jména, lépe se komunikují a není takový zmatek v tom, co se kde odehrálo, nebo co očekávat. Nás se to v České republice zatím vyhýbá, ale co víme, co může přijít s oteplováním země? Už teď je bouří v televizních novinách plno.
tropický cyklón catarina
Co je zajímavé, je, že v USA v roce 1953 začali meteorologové dávat ženská jména a po roce 1978 i mužská, což mě přivádí ke vtipné myšlence, proč pojmenovávat bouře a uragány po ženách? Že by se poukazovalo na některé ničící povahy žen? Používaly se jména z míst, manželek nebo přítelkyní a jiných lidí, kterými veřejnost opovrhovala. Časem při hlášení počasí si se jmény reportéři pohrávali. Například, že hurikán „flirtuje“ s pobřežím, nebo že je bouře velice temperamentní a náladová. To se samozřejmě přestalo líbit ženám, které častěji získávaly práci v oblasti počasí a meteorologie, a tak od roku 1979 se používaly i mužská jména.
Kdo vybírá jména?
hurikán dennis
Existují pravidelné schůze meteorologů kolem světa, kteří rozhodují o nových jménech na další rok. A jména těch bouří, které jsou nejvíce zničující, už se nikdy více nepoužívají. Ale v Anglii je způsob vybírání jmen trochu odlišné. Tam se meteorologové ptají veřejnosti a ta navrhuje jména.
Bouře jsou nazývány podle abecedy. Takže první katastrofální bouře, bude mít název začínající na písmenko A, třeba si vzpomenete na tajfun Andrew, no a další dostane jméno na písmenko B a tak dále.
Dnes je šest různých seznamů, které se používají pro katastrofy v Atlantickém oceánu a v severním Pacifiku.
zkáza po hurikánu
Tyto seznamy kolují, jeden na každý rok. To znamená, že jméno použité v tomto roce se znovu objeví za šest let. Pro hurikány, které jsou extrémně ničivé, ale tohle pravidlo neplatí. Jejich jméno už se nikdy více nepoužívá a to z kulturních a historických důvodů. Mnoho z nás si pamatují uragán Katrina z roku 2005. Její jméno se už nikdy nepoužije. Budeme si pamatovat jen tu jednu ničivou katastrofu Katrina.