Sbírám, sbíráš, sbíráme

    Posted in : Hobby:
  • On : Kvě 01, 2023

Sběratelství je vášeň. Ti, co jí propadli, si svůj život bez ní nedovedou představit a stěží by měnili  životní styl za jiný. Pro mnohé z nich je to životní krédo, ale i pocit jakéhosi nadhledu v oboru, kterému se věnují. Stačí se jen vydat mezi filatelisty nebo sběratele pivních etiket a budete překvapeni, jakými znalostmi ti lidé oplývají.
gramofonová točna
V České republice existuje několik tisíc sběratelů vinylových desek. Nejde však jen o muzejní kousky v zaprášené vitríně, hudba a mluvené slovo jsou často provozovány s nostalgickým gustem, jaký zažil jen ten, kdo někdy posadil ten černý plastový kotouč s vrypy na otočnou podložku a přiložil na její okraj přenosku s jehlou.
obchod s vinylovými deskami

Táborské muzeum hudby

Jedním z nadšenců je také jihočeský rodák Pavel Neufus. Když mu bylo čtrnáct let, začal pořizovat své první kousky, tehdy světu vládli The Beatles a konec šedesátých let byl na spadnutí. V té době se ještě zahraniční produkce na pultech českých obchodů objevovala běžně, v 70. letech v období normalizace však byla postupně z prodeje stahována a tak se stále častěji sběratelé scházeli tajně na černých burzách. Mladí lidé považovali zahraniční „západní“ hudbu za vzdor vůči tehdejšímu politickému zřízení, na burzy častokrát prováděla razie policie (Veřejná bezpečnost) a třeba takové Queen jste pořídili pod rukou za 250 Kčs (což je v přepočtu na současný kurz zhruba 4000 korun).
hudební záznamy
Pan Neufus nakonec o několik let později emigroval do USA a tam pokračoval ve své vášni, neměl však tolik prostředků a desky přibývaly pomalu. Nejvíce jich nashromáždil až v 90. letech, tehdy už se mohl vrátit zpět do republiky a usídlil se v Táboře. Sbírka se pak rychle rozrůstala, protože se lidé vinylových desek zbavovali podobně, jako v 70. letech porcelánového nádobí, kdy trh ovládl plast. Po sametové revoluci totiž začala slavná éra cédéček a o vinyl nebyl zájem takřka vůbec. Zdálo se, že na počátku milénia gramodesky zaniknou úplně, ale opak byl pravdou. Dnes je vinyl opět v kurzu a v táborském muzeu hudby můžete shlédnout rovný milion desek, z nichž některé jsou dokonce velmi cenné unikáty.