Pomůžte dítěti s alergií

 

Ze všech druhů alergií u dětí se nejvíce vyskytují alergie na potravinym a to z důvodu, že se travící soustava u dětí teprve vyvýjí a tím je více citlivá na potenciální alergeny. Jak je již známo, potravinová alergie nastane, pokud imunitní systém produkuje protilátky na proteiny v jídle, které je obvykle pro organismus neškodné. Hlavním důvodem výskytu v dnešní době je předčasné použití přídavků k strávě kojenců (již za prvních 6 měsíců), nicméně potravinová alergie se nejčastěji objeví v rodinách, kde se již nějaká forma alergie vyskytla, přičemž není podstatné, zda na potraviny, pyly či hmyzí jed.

potravin-alergie-u-deti-wd-pt-40843

K nejčastějším alergenům u malých dětí patří mléko: alergie na bílkovinu kravského mléka se podle odhadů vyskytuje u více než 3-5% kojenců. U více než 80% z těcho případů však alergie vyhasíná do 2-3 let. Je několik teorií, proč je tolik dětí alergických na mléko. Mléko je totiž základní potravinou kojence, takže alergie souvisí se stavem funkční zralosti střevní sliznice. Rizikovost potravinových skupin se ovšem může měnit s věkem. U dětí do tří let je například velmi běžná alergie na vaječný bílek a sóju, u školáků je nejčastější alergie na mák, ořechy, arašídy, celer a jinou kořenovou zeleninu. Existuje tak obecně platné pravidlo, že při jakémkoli podezření na potravinovou alergii je třeba navštívit pediatra, který pak Vás odkáže ke kožnímu lékaři či alergologovi. Po zjištění alergenů následuje konzultace s odborníkem ohledně výživy.

images (19)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *